Miksi erityisesti lasten on tärkeää omaksua ulkoileva elämäntapa? Otetaan selvää!

McCurdy kollegoineen on artikkelissa Using Nature and Outdoor Activity to Improve Children’s Health (Curr Probl Pediatr Adolesc Helath Care, 2010) tarkastellut luontoliikunnan hyötyjä erityisesti lasten fyysisen ja psyykkisen terveyden kannalta. Tutkimus on yksi aihepiirin eniten viitattuja artikkeleita.

Artikkelin kokoama laaja tutkimusnäyttö tukee käsitystä siitä, että luonnossa liikkuminen edistää lasten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja estää aikuisiän sairastavuutta. Kirjoittajat linjaavatkin vahvan suosituksen luonnossa liikkumisesta osana lasten terveyden edistämistä.

Kirjoittajat esittävät, että lasten terveydessä tapahtuneet kielteiset muutokset, kuten lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen, ADHD:n ja D-vitamiinin puutteen yleistyminen, liittyvät keskeisesti lisääntyneeseen istuvaan elämäntapaan, ruutuaikaan ja vähentyneeseen vapaa-ajan ulkoiluun.

Artikkelissa pohditaan myös sosioekonomisten tekijöiden ja kaupunkiympäristöjen vaikutusta lasten mahdollisuuksiin ulkoilla. Esimerkiksi alemmissa tuloluokissa lapsilla voi tutkimusten mukaan olla heikommat mahdollisuudet päästä turvallisiin ja saavutettaviin luontoympäristöihin.

Onneksi Suomessa on harvoja seutuja, joissa luonto ei olisi lähellä. Perheen toimintakulttuurilla ja vanhempien esimerkillä voi kuitenkin olla merkittävääkin vaikutusta siihen, kuinka lapset omaksuvat terveyttä edistäviä elintapoja.

Artikkeli nostaa esiin seuraavia konkreettisia hyötyjä, joita luonnossa liikkumisella on lasten ja nuorten terveydelle ja hyvinvoinnille:

  1. Fyysinen terveys:
    • Vähentää lasten ylipainoa ja lihavuutta
    • Lisää liikuntaa ja aktiivisuutta (esim. leikki, retket, koulujen ”vihreät pihat”)
    • Parantaa kestävyyskuntoa ja motorisia taitoja
    • Vähentää riskiä sairastua esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin, uniapneaan ja rasvamaksaan
    • Lisää D-vitamiinitasoa → tukee luuston kehitystä
    • Vähentää astmaoireita
  2. Mielenterveys ja kehitys:
    • Parantaa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta erityisesti ADHD-lapsilla
    • Tukee kognitiivista ja emotionaalista kehitystä
    • Vähentää koulu- ja elämästressiä, lievittää ahdistus- ja masennusoireita
    • Lisää luovuutta ja ongelmanratkaisutaitoja vapaan leikin kautta
  3. Sosiaaliset taidot:
    • Ulkoleikki tukee ryhmässä toimimista, vuorovaikutusta ja itsesäätelyä

Artikkelissa viitataan American Academy of Pediatricsin (AAP) suositukseen, jonka mukaan lasten tulisi viettää aikaa ulkona niin paljon kuin mahdollista, ja mieluiten yhdessä perheen kanssa. On todella tärkeää, että lapset oppivat nauttimaan luontoympäristöistä osana arkea jo aivan pienestä pitäen. Lapsena opitut terveet elämäntavat kantavat kohti terveempää aikuisuutta.

Tässäpä aika monta hyvää syytä lähteä luontoon koko perheen voimin!

Artikkeliviite: McCurdy, L. E., Winterbottom, K. E., Mehta, S. S., & Roberts, J. R. (2010). Using Nature and Outdoor Activity to Improve Children’s Health. Current Problems in Pediatric and Adolescent Health Care, 40(5), 102–117.